Djapo helpt je werken rond duurzaamheid in jouw kleuterklas - ngo-federatie

Menu

Djapo helpt je werken rond duurzaamheid in jouw kleuterklas

Profile picture for user johan.decrom@ngo-federatie.be
Contactpersoon: Johan De Crom
Gepubliceerd op: 21 Jan 2019
Gewijzigd op: 28 Nov 2019

Lente, Sinterklaas, dino’s of bloemen? Gloob & Teo komen er altijd wel even bij. Deze 2 figuren van Djapo en de bijhorende coaching zijn een ideaal hulpmiddel om te werken rond duurzaamheid.

Gloob en Teo helpen in basisschool Scharrel

Teo die een bloem in de tuin helpt planten. Gloob die vertelt over speelgoed repareren en mee naar de Kringwinkel gaat of die kaartjes en verhalen uit andere landen stuurt. Als ze in basisschool Scharrel in Minderhout met de kleuters rond duurzaamheid willen werken, dan doen ze dat met Gloob & Teo. De juffen zijn zeer inventief om de figuren bij hun klasthema’s te betrekken. Zorgen voor mens, plant en dier loopt als rode draad door het schooljaar.

Het valt meteen op als je Scharrel bezoekt. Gloob &Teo hangen bij de afvalcontainers, vragen om het licht uit te doen of om etensresten aan de kippen te geven. En in de tuin staat een boomhut voor Gloob, want iedereen heeft toch recht op wonen!

Dat de lichten in de klas en de toiletten niet blijven branden, daar zorgen Gloob & Teo mee voor. In Minderhout vertelt Gloob dat het niet nodig gecombineerd met een pictogram rond dat thema. Het wordt voor de leerkrachten meer en meer een gewoonte om ermee te werken. Gloob kan er altijd wel even bij, zonder dat het is voorbereid.

Gloob en Teo zijn echt fijne figuren om rond het zorgen voor mens en natuur te werken. Je kan er heel veel aan koppelen. Vaak gaat het om kleine dingen, het hoeft zeker geen hele les of project te zijn. De kinderen vertellen iets of er gebeurt iets en dan vragen we ons bijna automatisch af: ‘Tiens, zouden we hierrond iets met Gloob & Teo kunnen doen?'
Juf Greet

Reis rond de wereld

Ook als je wil werken rond ‘de wereld’, reist Gloob mee. Hij stuurt dan brieven en foto’s en vertelt hoe kinderen in andere landen naar school gaan, over het weer op andere plaatsen in de wereld en hoe mensen overal wonen. Dan is een wereldkaart in de klas een goed idee, ook bij kleuters. Je kan aanduiden waar er water is, waar er land is, waar bijvoorbeeld iemand op vakantie is geweest of geboren is. Het  fascineert kinderen.

Een dikke pluim

“Gloob & Teo helpen ons onze doelstellingen te bereiken. In de gang hangt er een woordspin, het resultaat van een coaching van Djapo waarin we met alle leerkrachten hebben nagedacht over wat we belangrijk vinden en welke activiteiten we kunnen doen. Je ziet dan heel snel dat je met kleine dingen veel kan doen en dat er altijd wel een link is: hoeden, Sinterklaas, herfst, vriendschap, … altijd is er wel een link met Gloob & Teo of met de kinderrechten.” zegt juf Femke.

En het werkt. De juffen zijn steeds vaardiger om Gloob & Teo in hun lessen te betrekken en de Scharrel kreeg onlangs een pluim van de inspectie voor wereldoriëntatie. Voor de manier waarop ze kleuters laten opgroeien tot wereldburgers en duurzaamheid integreren in hun jaarthema’s.

Copyright Djapo
Website by MINSKY