Memisa focust in Guinee onder andere op geestelijke gezondheidszorg. - ngo-federatie

Menu

Memisa focust in Guinee onder andere op geestelijke gezondheidszorg.

Profile picture for user johan.decrom@ngo-federatie.be
Contactpersoon: Johan De Crom
Gepubliceerd op: 26 Feb 2019
Gewijzigd op: 28 Nov 2019

Onze lokale partner FMG is uniek door haar focus op geestelijke gezondheidszorg en beroepsopleiding van huisartsen. Een specialisatie die in Afrika amper ontwikkeld is.

Aan het woord: Kristel Moerman, projectverantwoordelijke Memisa

In 2017 ging ik voor de eerste keer naar Guinee Conakry. Ik had het geluk dat ik een volledige dag consultaties kon bijwonen in het gezondheidscentrum van Labé (op een dag reizen van de hoofdstad Conakry). Luisteren, foto’s nemen, observeren...

Ineens horen we lawaai en er is tumult: een vader komt binnen met zijn dochter en zoon. De zoon probeert zijn zus in bedwang te houden. De vader kijkt me aan en zegt: “we  zijn  twee dagen onderweg. We hadden gehoord dat hier een centrum is waar ze mijn dochter misschien kunnen helpen. In plaats van haar op te sluiten of aan een ketting te leggen, hebben we besloten om naar Labé te komen.”

In Guinée ondersteunen we met Memisa ‘Fraternité Médicale Guinée’ FMG, onze lokale partner.
FMG is uniek door haar focus op geestelijke gezondheidszorg en beroepsopleiding van huisartsen, een specialisatie die in Afrika amper ontwikkeld is. Het aanbod aan geestelijke gezondheidszorg werd al geïntegreerd in 4 algemene gezondheidscentra van FMG en het was de bedoeling om dit uit te breiden naar 8, maar momenteel worden deze zorgen al in 10 centra aangeboden.

Ook in Afrika zijn er mensen met depressies, psychosen en neuroses en hebben sommige moeders een postnatale depressie.
Kristel Moerman, projectverantwoordelijke Memisa

Er zijn bovendien meer epileptische patiënten. Dit wordt in Afrika beschouwd als een mentale aandoening. Mensen zijn bang van patiënten die hieraan lijden, van mensen wiens gedrag wat anders is… alles is gelinkt aan hekserij en tovenarij. Deze zieken worden gemeden als de pest en zijn werkelijk de uitgestotenen van de maatschappij. Velen worden opgesloten en vaak vastgelegd aan een ketting.

FMG (Fraternité Médicale Guinée), met de steun van Memisa, vormt artsen, verpleegkundigen en ook gemeenschapswerkers op het terrein door regelmatig gedurende enkele weken samen te werken met een Belgische psychiater.

De gemeenschapswerkers spelen een belangrijke rol. Ze volgen ze zieken op die in behandeling zijn, maar sturen ook mensen door naar het centrum die nog geen hulp kregen. Ze gaan bij mensen aan huis langs, gaan een eind wandelen met de zieke en eten samen. Op deze manier wordt het taboe stilaan doorbroken.

Ik heb gezien hoeveel mensen, die sinds jaren aan hun lot overgelaten waren, daadwerkelijk geholpen worden, hoe ze er bovenop geraken en hoe ze opnieuw een plaats in de maatschappij krijgen. Verschillenden gaan zelfs terug aan het werk. Ik werk al lang bij Memisa en ik vind dit een van de mooiste initiatieven die we steunen. Als ik dit zie, ben ik fier dat Memisa dit mag ondersteunen. Als we beweren dat we streven naar gezondheidszorg voor iedereen met speciale aandacht voor de kwetsbaren, dan maken we in Guinee deze missie waar.
Kristel Moerman, projectverantwoordelijke Memisa
Copyright Memisa

> Meer info op www.memisa.be

Website by MINSKY