Veiligheidsplanning in risicovolle regio’s - ngo-federatie

Menu

Veiligheidsplanning in risicovolle regio’s

ContactpersoonJoris Willems
29 Mar 2019

Wat kunnen ngo’s doen om zich beter te wapenen tegen veiligheidsrisico’s?

Het mondiale toneel verandert voortdurend. Regio’s die vroeger veilig waren, worden vandaag geconfronteerd met veiligheidsincidenten. Het omgekeerde zien we jammer genoeg veel minder. In regio’s die als risicovol bestempeld worden, vervagen vaak de frontlinies en diversifiëren de actoren die een impact hebben op de veiligheid. In dat complexe veranderende landschap groeien de noden van de bevolking maar al te vaak.

Op deze pagina vind je een eenvoudig overzicht van diverse types training die de markt aanbiedt. Ngo-federatie kan in samenwerking met specialisten vormingen op maat aanbieden indien daar voldoende vraag naar is.

Types trainingen

Er bestaat een aantal vormingen rond persoonlijke veiligheid, waarbij personeel wordt opgeleid voor handelen in risicovolle en onveilige of kritische situaties. De vormingen worden veelal HEAT-training genoemd (Hostile Environment Awareness Training), of zijn een variatie hierop met eventueel aanvullende modules (zoals Eerst Hulp in geïsoleerde situaties). Deze vormingen duren veelal meerdere dagen (4 à 5) en bevatten zowel theorie als praktijkoefeningen, met gesimuleerde stress-situaties om de cursisten zo goed mogelijk op werkelijke situaties te leren inspelen. Dergelijke trainingen zijn relatief duur en je moet er meestal voor naar het buitenland. De nadruk ligt hier op persoonlijke vaardigheden van het personeel.

Daarnaast worden ook vormingen rond security planning en management aangeboden. Het gaat hier over standaardprocedures die gelden binnen de organisatie en waarvan het personeel op de hoogte is. Daarbij hoort een systeem voor incident management én een systeem voor het opvolgen van de lokale situatie. Een gezonde organisatie heeft een budget voor up-to-date veiligheidsplannen en het informeren van het personeel. Afhankelijk van de situatie kan men hier redelijk minimalistisch blijven of dit helemaal uitwerken. De nadruk ligt hier op de organisationele procedures voor de veiligheid van het personeel.

Aanbod van ngo-federatie

Zowel de persoonlijke skill training als deze rond security planning en management zijn gespecialiseerde thema’s. Als federatie gaan wij daarom op zoek naar specialisten die een pakket op maat uittekenen voor onze leden. Onze aandacht gaat in de eerste plaats naar de planning en management van veiligheid, naar de organisationele procedures. In het verleden werden hier reeds korte vormingen over georganiseerd. Wij willen ons aanbod afstemmen op de specifieke vraag van onze leden. De bereikte diepgang van dergelijke vormingen is dan ook afhankelijk van het aantal leden dat in een bepaalde vorming of traject geïnteresseerd is. Gezien de intensiteit is het aantal deelnemers beperkt tot een tiental.

Laat ons weten wat voor jouw organisatie de grootste noden zijn over veiligheid.

Minimale checklist voor security planning en management

 1. Maak er budget voor (óók voor permanente opvolging en actualisering)
 2. De essentie
  • Standaardprocedures waarvan het personeel op de hoogte is én blijft (opfrissing is noodzakelijk)
  • Systeem voor incident management
  • Systeem voor opvolgen van de lokale situatie
 3. Er zijn wel enkele basics, maar maatwerk is onvermijdelijk
  • Elke ngo heeft zijn eigen specificiteit
  • Elk land/regio heeft haar specifieke context, gevoeligheden,…
 4. Actualiseren is essentieel
  • De lokale situatie is niet statisch maar evolueert
  • Lessen uit incidenten moeten getrokken worden.

Vragen of suggesties over dit thema: contacteer joris.willems@ngo-federatie.be

Website by MINSKY