Analyse en formulering
Inhoud
Tijdens de analysefase breng je in kaart hoe het proces van verandering zal verlopen, waar je organisatie aan wil bijdragen. Daarvoor analyseer je de context, identificeer je de relevante actoren/stakeholders en identificeer je de invloed en/of de noden van die stakeholders.
Tijdens de fase van formulering identificeer je binnen het brede proces van verandering welke rol je organisatie opneemt. Dit betekent onder andere duidelijke prioriteiten stellen en resultaten definiëren. De overkoepelende vraag die je je stelt is: “aan welke veranderingspaden zal mijn organisatie bijdragen?”
Mogelijke tools/methoden | |
ANALYSE |
|
FORMULERING |
|
Hieronder focussen we op Theory of Change en verwijzen we je door naar interessante tools en handleidingen rond de verschillende methodes voor analyse en formulering.
Theory of Change
Omdat er verschillende varianten van Theory of Change (TOC) bestaan, wordt de term ook verschillend gedefinieerd. Patricia Rogers omschrijft Theory of Change als volgt: "Elk programma is gebaseerd op overtuigingen, aannames, hypothesen over de manier waarop de verandering zal tot stand komen – over de manier waarop mensen, organisaties, politieke systemen en ecosystemen functioneren. De Theory of Change is daarbij het middel om die talrijke onderliggende assumpties over hoe de verandering zal tot stand komen in een programma te expliciteren.”
In de huidige DGD-programma’s vormt de Theory of Change een verplicht onderdeel. Het is een nuttige tool in het analyseren en formuleren van je programma. Daarnaast wordt de theory of change ook veel gebruikt in de context van evaluaties. Een veranderingstheorie expliciteert namelijk hoe en waarom je denkt dat een initiatief zal werken. Een evaluatie vertrekt vaak van de (gereconstrueerde) veranderingstheorie om te testen of de theorie correct is.
In voorbereiding van de opmaak van de ToC van de DGD-programma’s 2017-2021 organiseerden de federaties verschillende sessies over ToC.
Vormingstraject Theory of Change 2016
Vorming inleiding tot ToC
In deze inleidende sessie werd expliciet ingegaan op de link met de evalueerbaarheidstudie van DBE.
Basisvorming ToC
Deze sessie was erg praktijkgericht en bevat een aantal oefeningen.
Leertraject ToC 2019
In 2019 organiseren de federaties een leertraject rond Theory of Change. Hier vind je de ondersteunende documenten terug.
Basisvorming
Vorming kritische lezing van je ToC
Gevorderden vorming
Tools en handleidingen analyse en formulering
Context analyse
- Topic guide: Political economy analysis: Gids met literatuur en voorbeelden over politieke economie analyse. Een dergelijk analyse is nuttig voor het formuleren van politiek haalbare en effectieve ontwikkelingsstrategieën.
Theory of Change
Voorbeelden:
- Raadpleeg hier enkele voorbeelden in onze bibliotheek.
Handleidingen:
- Hivos ToC Guidelines (Hivos, 2015): Theory of Change Thinking in practice. Gelinkt aan de reflectie van HIVOS over hoe ToC in de praktijk gebruiken vind je op dit Theory of Change portaal van Wageningen Universiteit een aantal nuttige aanvullende documenten.
- Agir pour le changement (F3E, 2014): Guide méthodologique pour accompagner des processus de changement “complexe”: analyser, planifier, suivre et évaluer
- Theory of Change (INTRAC, 2017)
Webinar:
- Theory of Change: webinar opgesteld in 2015 voor UNICEF in het kader van hun reeks over impact evaluaties.
Logisch Kader
- Op deze pagina van BetterEvaluation vind je wat een logisch kader is, voorbeelden en nuttig advies.
- Logframer is een online applicatie om een logisch kader te ontwikkelen voor project design en management
Outcome Mapping
- De outcome mapping learning community heeft een nuttige outcome mapping practitioner guide. Op hun website vind je ook een overzicht van vormingen, voorbeelden en een online platform.
- Deprez, S. (2016) Creating the (organisational) conditions for an OM-based M&E and learning practice. (Outcome mapping learning community).