Toekomsttraject 2030
De rol en meerwaarde van ontwikkelingssamenwerking en ngo's worden vandaag regelmatig vanuit verschillende hoeken kritisch bekeken. De context waarin ngo’s opereren is dan ook sterk veranderd sinds hun ontstaan. Het Toekomsttraject 2030 ondersteunt ngo’s om zelfkritisch en innovatief aan de slag te gaan met deze uitdagingen.
Inhoud
Vandaag lijken we in een stroomversnelling te zitten. De trends en de maatschappelijke dynamieken volgen zich in snel tempo op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleidsmakers, het brede publiek, partnerorganisaties, het Belgisch middenveld, ontvangende landen, … elk met hun eigen gewijzigde verwachtingen naar de sector van ontwikkelingsngo’s kijken.
Hoe positioneren de Belgische ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking zich in deze context? Hoe antwoorden we vanuit onze diversiteit op de wijzigende context? Hoe reageren we op innovatieve dynamieken en slaan we bruggen naar relevante stakeholders?
Daarom organiseert ngo-federatie een toekomsttraject. In dit traject gaan we samen met onze leden aan de slag om een antwoord te geven aan deze uitdagingen. Dit traject bouwt verder op de in 2014 ontwikkelde Visie 2020.
Waarom?
Honger naar meer over het ‘waarom’ van dit traject?
Lees dan deze two-pager die de uitdagingen voor jou scherp stelt!
Trends in ontwikkelingssamenwerking
Wij zien 4 belangrijke trends op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en de plaats van ngo's daarbinnen.
- Trend 1: The Changed Geography of Development
- Trend 2: The Changed Politics of Development
- Trend 3: The increasing complexity of development work
- Trend 4: Reaching planetary boundaries
Deze korte trend schetsen zijn het resultaat van de analyse van een aantal belangrijke internationale publicaties. De bronnen staan telkens onderaan de pagina van de trend.
De kritische stem: externe stakeholders
We interviewden een aantal belangrijke stakeholders voor Belgische ngo's. Ze bieden een externe spiegel voor de sector en schetsen de (gewijzigde) verwachtingen van een aantal belangrijke partners.
De interviews werden verzameld in quotes en vind je hieronder terug.
De kritische stem: sectormedewerkers
Via een bevraging bij een brede groep medewerkers en vrijwilligers in de sector peilden we naar hun visie op de toekomst van de sector. Welke uitdagingen zien zij voor deze sector? Hoe moet de sector evolueren om daar op te antwoorden tegen 2030?
In totaal vulden 88 medewerkers van 43 verschillende organisaties de volledige bevraging in. De resultaten kan je hieronder terugvinden.
Toekomstateliers
Op basis van de contextmapping, de bevraging en interessante voorbeelden uit de sector organiseerden we in mei 2019 vier toekomstateliers. Via panels, uitwisselingssessies en concrete cases prikkelden we meer dan 125 deelnemers om na te denken over externe ideeën en nieuwe inzichten. We organiseerden de ateliers rond 4 thema’s. Op de respectievelijke pagina’s vind je de presentaties en verslagen terug, met aandacht voor concrete actiepunten.
9 werven
Het verzamelde materiaal en de discussies die plaatsvonden op de ateliers, vertaalden we in 9 werven.
Met die werven gaan onze leden aan de slag en blijven we innoveren. Onze leden kunnen op onze ondersteuning rekenen om van die werven een succes te maken.
Wil je betrokken zijn in dit traject? Laat het weten aan Sarah
PS: Ga ook eens kijken op deze pagina met nog extra studies over de ngo-sector. Wie weet zit er nog iets interessant tussen om jouw strategische planning mee voor te bereiden.