X-bank: tijd om je gegevens voor 2019 in te vullen - ngo-federatie

X-bank: tijd om je gegevens voor 2019 in te vullen

Profile picture for user johan.decrom@ngo-federatie.be
ContactpersoonJohan De Crom
17 Jun 2020

Zoals elk jaar rond deze periode, nodigen we u uit om in X-bank de gegevens ‘organisatie’, ‘financiën’ en ‘human resources’ van je organisatie in te vullen. Dit jaar is dat belangrijker dan ooit, want de gegevens zullen in september publiekelijk verschijnen op NGO-Openboek.

Met de sectorinformatie over organisaties en interventies in deze databank te centraliseren, hebben we als doel om:

• de externe en interne TRANSPARANTIE van de sector naar het grote publiek en naar de stakeholders te versterken
  • becijferde ANALYSES te maken van de sector en het werk van de federaties, alsook projecties over toekomstige GSK’s, strategische reflecties, enzovoort.

De grote vernieuwing dit jaar is natuurlijk de ontwikkeling van het nieuwe www.ngo-openboek.be, dat in september gelanceerd zal worden, met de gegevens uit 2019. De gegevensinvoer voor 2019 wordt dus van bijzonder belang, omdat ze op NGO-Openboek zullen verschijnen.

Het afgelopen jaar hebben 76% van de organisaties hun gegevens in X-bank up to date gemaakt. We rekenen op u om daar samen 100% van te maken dit jaar!

Dank om dit dus in uw planning voor de zomer op te nemen, zodat we alle gegevens hebben op 1 september 2020.

IN DE PRAKTIJK

Voor wie?: alle leden

Wat?: op punt stellen van de gegevens over HR, Financiën en Organisatie, voor het jaar 2019.

AANDACHTSPUNTEN

• De tool bouwt voort op een interactieve kaart. Het is dus belangrijk om de volgende geografische gegevens goed in te voeren:
    • Uitgaven per land (vul daar ook de uitgaven voor België in!)
    • Land van tewerkstelling (coöperanten en lokaal personeel – de vrijwilligers worden niet gevisualiseerd)
  • We visualiseren het aantal effectieve werknemers, niet het aantal VTE
  • Het gedeelte ‘Projecten’ in NGO-Openboek is gebaseerd op IATI-gegevens die al zijn ingevoerd in april. Daarvoor hoef je dus niets meer in te vullen.

Link naar x-bank: http://xbank.ngo-federatie.be.

Login en paswoord zijn in het verleden al per mail gestuurd naar de toenmalige x-bankverantwoordelijke van je organisatie. Moest u die verloren hebben of u bent de nieuwe X-bank-verantwoordelijke, neem dan contact op met Catherine Delvosal: cd@acodev.be.

Handleiding X-bank

Met deze handleiding zal je makkelijk X-bank kunnen invullen. Succes!

X-bank Handleiding 2020
17 Jun 2020 nl TAGS: Transparantie