Welkom aan Çavaria en APOPO - ngo-federatie

Welkom aan Çavaria en APOPO

ContactpersoonJohan De Crom
07 Nov 2019

Çavaria en Apopo zijn twee nieuwe geassocieerde leden van ngo-federatie. We heten ze graag welkom en stellen ze even voor.

Çavaria

Çavaria vzw is de Vlaamse koepel van holebi-, transgender- en intersekse-verenigingen. Çavaria komt op voor gelijke kansen en rechten voor holebi's, transgender- en intersekse-personen, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. Çavaria organiseert publieke campagnes, evenementen, doet aan lobbying en geeft ook opleidingen aan diverse actoren, gaande van politieteams tot lokale overheden en scholen omtrent seksuele en genderdiversiteit. Als sociaal-culturele vereniging ondersteunt Çavaria samen met de provinciale regenbooghuizen 125 aangesloten verenigingen.

Çavaria is ook internationaal actief.

We heten Çavaria welkom en we kijken uit naar de uitwisseling tussen Çavaria en de leden van ngo-federatie over verschillende thema’s zoals capaciteitsversterking van lokale belangenorganisaties, ontwikkelingssamenwerking en diversiteit op vlak van seksuele oriëntatie en gender-identiteit.

APOPO

APOPO is een Belgische vzw die speurratten traint en hun geurzin aanwendt voor humanitaire doeleinden, voornamelijk voor de detectie van landmijnen en tuberculose.

Landmijnen veroorzaken niet alleen tragische ongelukken. Ze vormen ook een barrière voor ontwikkeling, omdat ze gemeenschappen de toegang ontzeggen tot vruchtbaar land, zuiver water en veilige wegen. De HeroRATs van APOPO kunnen de mijnen erg snel opsporen en hun gewicht kan ze niet doen ontploffen. Daarom zijn ze de perfecte helpers bij de ontmijning.

Er zijn per jaar ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen van tuberculose en elk jaar sterven er 1,6 miljoen tbc-patiënten. De ratten van APOPO werken zeer snel en detecteren vlot tbc-positieve stalen, die daarna worden bevestigd in het labo. Zo verhoogt APOPO het aantal gevonden patiënten met 40%.

Momenteel heeft APOPO activiteiten in Tanzania, Mozambique, Ethiopië, Zimbabwe, Cambodja en Angola en stichtingen in de VS en Zwitserland. Via het geassocieerde lidmaatschap bij ngo-federatie wil Apopo opnieuw dichter bij de Belgische ngo’s komen te staan onder andere met het oog op een aanvraag tot erkenning als Belgische ngo.