OESO/DAC aanbevelingen rond Nexus Humanitair – Ontwikkeling – Vrede - ngo-federatie

OESO/DAC aanbevelingen rond Nexus Humanitair – Ontwikkeling – Vrede

ContactpersoonMaggy Jacobs
22 Aug 2019

Op 22 februari 2019 bracht het Development Assistance Committee van de Organisation for Economic Cooperation and Development voor de 7e keer in 60 jaar  een aanbevelingsnota uit. De “DAC Recommendation on the Humanitarian-Development-Peace Nexus” bevat 11 aanbevelingen om werk te maken van de zogenaamde triple nexus.

Het DAC stelt vast dat in 2016, zo’n 65.5% van de ODA werd uitgegeven in fragiele contexten. Ondanks de inspanningen hebben meer landen gewelddadige conflicten gekend dan op enig ander ogenblik in de laatste 30 jaar. Ongeveer de helft van de mensen die in extreme armoede leven, leven in fragiele contexten. Dit cijfer zal wellicht stijgen naar 80% tegen 2030. Bijna 90% van de humanitaire hulp gaat naar langdurige crisissen.

Vanuit deze vaststellingen stelde het DAC haar aanbevelingen op om zo tot een globale en coherente aanpak te komen om de triple Nexus een realiteit te maken, in het bijzonder in fragiele contexten en in conflictsituaties.

De elf richtlijnen reiken principes aan om de coördinatie, programmatie en financiering van de betrokken actoren te ondersteunen en te oriënteren. Op 4 juli kwam Hugh MacLeman van de OECD de richtlijnen voorstellen bij DGD.

Dit najaar zullen de federaties (ACODEV en ngo-federatie) een lunch organiseren rond dit thema. Meer informatie volgt in een volgende nieuwsbrief.