Gids voor Theory of Change nu ook in het Engels en Spaans - ngo-federatie

Gids voor Theory of Change nu ook in het Engels en Spaans

Profile picture for user paola.vallejopatino@ngo-federatie.be
ContactpersoonVallejo Patiño Paola
14 Oct 2020

De ‘Gids bij het uitwerken en gebruiken van de Theory of Change (ToC)’ werd ontwikkeld op basis van een leertraject georganiseerd door ACODEV, ngo-federatie en Fiabel voor de actoren van de niet-gouvernementele samenwerking (ANGS), tussen juni en november 2019. De vormingen en ateliers over de veranderingstheorie vormden de inspiratiebron voor deze gids waarmee je de Theory of Change van jouw organisatie kritisch kunt analyseren en gebruiken. Dit instrument bestond al in het Frans en het Nederlands, maar is er nu ook in het Spaans en het Engels.

Doel van de gids

Deze bijna 50 pagina's tellende gids is geen klassieke stap-voor-stap-handleiding. Hij helpt vooral de achterliggende ideeën van de ToC te verduidelijken en geeft je handvaten om aan de slag te gaan.

Zo helpt de gids je om te begrijpen wat een ToC is en wat haar functies zijn. Hij licht toe hoe de ToC past in het denken rond systemen en complexiteit van maatschappelijke verandering en de verantwoordelijkheid daarin van diverse actoren. Hij licht toe hoe een ToC zich verhoudt tot het logisch kader en wat haar (meer)waarde is.

De gids geeft de bouwstenen om een ToC van goede kwaliteit te ontwikkelen en reikt handvaten om de ToC te gebruiken bij de planning, de monitoring en de evaluatie van een interventie. In de bijlage worden verschillende voorbeelden gegeven, evenals praktische informatiebladen.

Voor wie?

Dit document is geschreven voor medewerkers die al dan niet deelnamen aan het leertraject, maar graag aan de slag willen met hun ToC. Zowel ToC-beginners als meer gevorderden kunnen baat hebben bij de inhoud.

De gids kan gebruikt worden ter voorbereiding van een traject of workshop gericht op de formulering van een ToC en helpt om een bestaande ToC kritisch te beoordelen door de medewerkers en hun partners. Deze gids zal hopelijk een trouwe metgezel zijn van organisaties:

• die sterker willen worden in het plannen van relevante interventies (voor diverse donoren);
  • die beter in staat willen zijn om sociale veranderingsprocessen op te volgen;
  • die meer inzicht willen krijgen in hoe sociale verandering loopt;
  • die de bijdrage van hun interventie aan verandering beter willen kunnen aantonen;
  • die relevante hypothesen over verandering en bijdrage tot verandering willen gebruiken om zichzelf kritisch te bevragen.

Ook in het DGD-programma 2022-2026 zal de ToC een prominente rol spelen. Onze leden kunnen overigens ook deelnemen aan het ToC-ondersteuningstraject