Gids voor aanmaak en gebruik van Theory of Change - ngo-federatie

Gids voor aanmaak en gebruik van Theory of Change

Profile picture for user paola.vallejopatino@ngo-federatie.be
ContactpersoonVallejo Patiño Paola
09 Jul 2020

De ‘Gids bij het uitwerken en gebruiken van de Theory of Change (ToC)’ werd ontwikkeld op basis van een leertraject georganiseerd door ACODEV, ngo-federatie en Fiabel voor de actoren van de niet-gouvernementele samenwerking (ANGS), tussen juni en november 2019.

De vormingen en ateliers over de veranderingstheorie waren de basis en inspiratiebron voor dit document dat een gids wil zijn om de Theory of Change van jouw organisatie kritisch te analyseren, te ontwikkelen en te gebruiken.

Voor wie?

Dit document is geschreven voor medewerkers die al dan niet deelnamen aan het leertraject, maar graag aan de slag willen met hun ToC. Zowel ToC-beginners als meer gevorderden kunnen baat hebben bij de inhoud.

Inhoud

Deze bijna 50 pagina's tellende gids is geen klassieke stap-voor-staphandleiding. Hij wil vooral de achterliggende ideeën van de ToC verduidelijken en handvaten geven om aan de slag te gaan. Zo helpt hij om te begrijpen wat een ToC is en wat haar functies zijn. Hij licht toe hoe de ToC past in het denken rond systemen en complexiteit van maatschappelijke verandering en de verantwoordelijkheid daarin van diverse actoren. De gids licht toe hoe een ToC zich verhoudt tot het logisch kader en wat haar (meer)waarde is. Hij geeft de bouwstenen om een ToC van goede kwaliteit te ontwikkelen en de handvaten om de ToC te gebruiken bij de planning, de monitoring en de evaluatie van een interventie. Als bijlagen worden verschillende voorbeelden gegeven, evenals praktische informatiebladen.

Toepassing

Dit document kan gebruikt worden ter voorbereiding van een traject of workshop gericht op de formulering van een ToC en om een bestaande ToC kritisch te beoordelen door de medewerkers en hun partners. Deze gids zal hopelijk een trouwe metgezel zijn van organisaties:

• die sterker willen worden in het plannen van relevante interventies (voor diverse donoren);
  • die beter in staat willen zijn om sociale veranderingsprocessen op te volgen;
  • die meer inzicht willen krijgen in hoe sociale verandering loopt;
  • die beter willen worden in het benoemen en aantonen van de bijdrage van hun interventie aan verandering;
  • die relevante hypothesen over verandering en bijdrage tot verandering willen gebruiken om zichzelf kritisch te bevragen.

Ook in het kader van het volgend DGD-programma 2022-2026 zal de ToC een prominente rol spelen. Naast deze gids plannen de federaties ook capaciteitsversterkende activiteiten die in de tweede helft van 2020 zullen aanvangen. Meer informatie hierover volgt.

Gids bij het uitwerken en gebruiken van de Theory of Change (ToC)_Juni 2020
Analyse en formulering