Bouwen aan de werven voor de toekomst - ngo-federatie

Bouwen aan de werven voor de toekomst

Profile picture for user sarah.arras@ngo-federatie.be
Contactpersoon: Arras Sarah
Gepubliceerd op: 08 Oct 2019
Gewijzigd op: 22 Feb 2021
Je ngo versterken Toekomsttraject2030

Het Toekomsttraject 2030 ondersteunt ngo’s om innovatief aan de slag te gaan, op 8 ‘werven’.

Toekomst voorbereiden in werven

Het Toekomsttraject 2030 is opgestart in 2018 en heeft sindsdien al een hele weg afgelegd: de context en uitdagingen zijn geschetst, we bevroegen zowel de sector als externe stakeholders. We organiseerden toekomstateliers om samen te reflecteren. De werven maken deze reflecties concreet. Uiteraard werken we voor deze werven ook nauw samen met 11.11.11.

Elke werf beoogt om concrete handvaten aan te reiken voor de sector. Hoe kan je bijvoorbeeld de opdeling Noord-Zuid loslaten in een steeds globalere wereld? Of hoe zorg je ervoor dat personeel en achterban een betere afspiegeling zijn van de maatschappij? Waar sta je als organisatie ten aanzien van multi-actorpartnerschappen?

De werven van het Toekomsttraject zullen tot verschillende vormen van output leiden: concrete handvaten zoals een vorming of analysetool, inspirerende voorbeelden en strategische input voor positiebepaling als sector. De precieze output van elke werf zal mee bepaald worden door de leden die hiermee aan de slag gaan.

Toekomstgroepen

De tips per werf (zie onder) zijn slechts een eerste aanzet. We willen ze meer vorm geven. Heb je voeling met één van deze werven, heb je hierin een good practice die je verder wil uitwerken en met de sector wil delen? Of heb je er minder ervaring mee en sta je te springen om eraan te werken?

Kies dan een werf en stap in een ‘toekomstgroep’! Toekomstgroepen bestaan uit 4-5 leden die achter de doelstelling van een werf staan en klaar zijn om hiermee concreet aan de slag te gaan. Dit zit er voor jou in:

• Je effent het pad van innovatie voor de rest van de sector
  • Je bepaalt de strategie en precieze invulling van elke werf
  • Je werkt meteen ook aan jouw eigen organisatiedoelstellingen
  • Je krijgt alle nodige steun van ngo-federatie. Zowel financieel als organisatorisch.

Oh ja, wees niet ongerust: we gaan ook niet in hokjes denken. Voor operationele doeleinden zijn de 9 werven wel opgedeeld, maar ze zijn ook aan elkaar gelinkt. We promoten dan ook kruisbestuiving en samenwerking tussen de werven, waarbij er ook werven samengenomen kunnen worden. Lees alvast deze two-pager die de uitdagingen waarvoor we staan scherp stelt en de werven met elkaar verbindt.

Overkoepelende conceptnota Toekomst 2030
Toekomsttraject 2030
08 Feb 2021 nl

Doe mee!

Voor welke werf wil jij in de toekomstgroep? Laat het weten aan Sarah Arras via sarah.arras@ngo-federatie.be of +32 (0)2 536 19 28!