EFQM - ngo-federatie

Menu

EFQM

Profile picture for user bruce.stevens@ngo-federatie.be
Contactpersoon: Bruce Stevens
Gepubliceerd op: 07 Sep 2018
Gewijzigd op: 02 Mar 2021
Je ngo versterken Kwaliteit

EFQM (European Foundation for Quality Management) is een Europees platform waar organisaties van elkaar kunnen leren en zichzelf continu kunnen verbeteren. Het EFQM 'Excellence Model' werd in 2011 als hét referentiemodel voor kwaliteitsverbetering in de Belgische ngo-sector aangeduid. Sinds 2017 is er een open benadering, maar met behoud van inhoudelijke ondersteuning voor EFQM. In 2020 kreeg het model een nieuw jasje, met een prominente plaats voor purpose, cultuur en leiderschap.

EFQM 2020

C2E (Committed to Excellence)

Dit is een erkenning voor het geleverde kwaliteitswerk wanneer een organisatie 3 verbeteringsprojecten tot een goed einde heeft gebracht.

Bij een C2E-erkenning:

  • Voert de ngo een zelfevaluatie uit en definieert 3 verbeteringsprojecten.
  • Stelt de ngo een actieplan op (15 pagina's) voor de uitvoering van de 3 verbeteringsprojecten binnen een termijn van 6 tot 9 maanden.
  • Komt op het einde van de rit een validator het geleverde werk valideren.
  • Geeft de validator feedback aan de organisatie waar nog verbetering mogelijk is.

Overzicht stappenplan is een document dat hier bij moet hangen, maar helemaal moet geactualiseerd worden… 

C2E - administratie - Application Form Bbest EN
Kwaliteit
04 Oct 2018 nl

R4E (Recognised for Excellence)

Dit is een erkenning voor een doorgedreven cultuur van continue kwaliteitsverbetering doorheen de hele organisatie. Afhankelijk van de finale score (tussen de 300 punten en maximaal 1000 punten), worden 3, 4 of 5 sterren toegekend.

 

Bij een R4E-erkenning:

  • Bereidt jouw ngo een dossier voor waarbij je per subcriterium van het model duidelijk maakt wat jouw ngo precies doet en welke resultaten ze behaalt.
  • Bestudeert een team van EFQM-assessoren het dossier en komt de realiteit toetsen aan het dossier.
  • Wordt elk van de subcriteria van het model vergeleken met het niveau van de organisatie en er wordt een score toegekend.
  • Levert het team assessoren een feedback bij de scores (sterke punten en verbeterpunten).

Externe linken

EFQM: Het Europese netwerk van alle organisaties die met het EFQM-model werken. Het is de coördinerende kracht bij de verdere ontwikkeling van het model, de publicatie van materiaal, het registreren van organisaties die met het model werken, het uitreiken van de European Excellence Award. EFQM Europe is gevestigd in Brussel.

> www.efqm.org

 

Bbest: De nationale partner van EFQM Europe in de Benelux. Ngo-federatie en Acodev zijn zelf lid van Bbest en nemen een groot deel van de ondersteuning voor Belgische ngo’s voor hun rekening. Bbest is gevestigd in Evere.

> www.bbest.be

 

Kwinta: Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg: andere netwerkorganisatie die ook heel actief is in Vlaanderen. Kwinta heeft geen licentie om de officiële erkenningen van EFQM uit te reiken.

> www.kwinta.be

Website by MINSKY