Enabel Juniorprogramma - ngo-federatie

Menu

Enabel Juniorprogramma

Profile picture for user johan.decrom@ngo-federatie.be
Contactpersoon: Johan De Crom
Gepubliceerd op: 07 Sep 2018
Gewijzigd op: 05 Jan 2021
Je ngo beheren Personeel

Het Juniorprogramma is een opportuniteit voor jonge professionals om op het terrein aan de slag te gaan rond een thema van de Sustainable Development Goals (SDGs).

Wat is het Enabel Juniorprogramma

Enabel biedt jou een praktische professionele ervaring in een ontwikkelingsproject van een Belgische ontwikkelingsorganisatie. Pijlers in deze ervaring zijn onze waarden van burgerschapprofessionalisme en persoonlijke ontwikkeling.

Sinds de lancering van het programma in 2006 hebben meer dan 500 jong afgestudeerden gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De aangeworven jongeren gaan aan de slag in een project van ontwikkelingssamenwerking en dit zonder dat enige voorafgaande ervaring op het terrein vereist is. Tijdens hun terreinervaring wordt ingezet op de ontwikkeling van competenties, op innovatie, op contact met de lokale realiteit en het uitbouwen van netwerken. Dit laat de jonge experten toe om enerzijds een professionele bijdrage te leveren aan het project/programma waarin ze zijn tewerkgesteld; anderzijds verwerven ze de nodige competenties en expertise om een actieve bijdrage te (blijven) leveren aan de SDGs.

Wie is de doelgroep

Het Juniorprogramma werft, via een strenge selectie, jonge professionals aan en zendt hen uit naar 13 landen in Afrika en naar Palestina. Hiermee wil het Juniorprogramma bijdragen aan de uitbouw van een nieuwe generatie jongeren die zich, na hun ervaring als Junior Expert, in Noord of Zuid zullen inzetten voor de SDGs.

De jongeren werken minimum 1 en maximum 2 jaar in een project van Enabel of van een van de NGA’s die aangesloten zijn bij het Juniorprogramma. Het programma staat open voor jongeren tot max. 30 jaar, van Europese nationaliteit, die in het bezit zijn van een master of een professionele bachelor, en die het Frans of het Nederlands goed beheersen (de selectieproeven gaan door in het Frans of het Nederlands). Dit programma wordt georganiseerd door Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap. De toelatingsvoorwaarden kan je lezen op de website van het Juniorprogramma

 

Alle info: www.juniorprogramma.be

Vacatures juniorprogramma

Je bent jonger dan 31 en je wil je talent zinvol inzetten?

Dan is het Juniorprogramma geknipt voor jou. Het Juniorprogramma wordt georganiseerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. Het biedt jou de kans om één tot twee jaar te gaan werken in een ontwikkelingsproject. Concreet draai je dan mee in een project dat wordt uitgevoerd door Enabel zelf of door één van de 24 Belgische niet-gouvernementele actoren die zijn aangesloten bij het Juniorprogramma. Je vertrekt naar één van de 14 partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om actief bij te dragen aan de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

Tijdens je ervaring op het terrein ligt de nadruk op het ontwikkelen van je competenties, op innovatie, op contact met de lokale realiteit en op het uitbouwen van netwerken en partnerschappen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag in één van deze sectoren:

  • landbouw en duurzame ontwikkeling
  • digitalisering
  • energie
  • water en sanitatie
  • onderwijs, opleiding
  • milieu, klimaat
  • gender
  • governance
  • gezondheidszorg

2 keer per jaar kan je solliciteren op de vacatures van het juniorprogramma, in de periodes rond einde maart en einde september.

> Solliciteer hier

Juniorfuncties

Ngo's kunnen juniorfuncties indienen. Per oproep selecteert Enabel 20 functies om open te stellen als vacatures voor het Juniorprogramma. Enabel zorgt voor de selectie van de geschikte Junior Expert. Vertrek van de deelnemers aan het Juniorprogramma is meestal 10 maanden na de oproep voor functies.

Meest recente oproep: 

Deadline: 5 februari 2021 (beschikbaar vanaf 4 januari 2021).

Alles over de aanvraagprocedure en de documenten die je moet opsturen naar Enabel, lees je op deze pagina.

Je kan enkel een Junior Expert aanvraag voor deze partnerlanden: Marokko, Benin, Palestina, Senegal, Mali, Niger, Guinee, Burkina Faso, Mozambique, Oeganda, Tanzania, Rwanda en Burundi. Voor Burkina Faso, Mali en Niger zijn momenteel geen aanvragen mogelijk door de veiligheidssituatie.

De 20 Juniors van deze oproep vertrekken naar het terrein vanaf oktober 2021.

Onderzoek HR behoeften van de sector

Enabel onderzocht in 2019 of de profielen van de Junior Experten tegemoet komen aan de noden van onze sector. Deze bevraging zullen ze de komende jaren regelmatig herhalen.

Dit onderzoek zal ook gebruikt worden om de volgende 20 junior vacatures te kiezen.

Enabel onderzoek naar HR behoeften van de sector ontwikkelingssamenwerking
Enabel Juniorprogramma
07 May 2019 nl, fr TAGS: Juniorprogramma Werken in het Zuiden Personeelsbeleid
Website by MINSKY