Toekomstatelier: Samenwerken met diverse actoren - ngo-federatie

Menu

Toekomstatelier: Samenwerken met diverse actoren

Intern Evenement Enkel toegankelijk voor leden

Conferentiezaal, Mundo-B, Edinburgstraat 26, 1050 Elsene

Van 9.30u. tot 14.00u.
12.00u - 12.30: Lunch

Georganiseerd door Femmy Thewissen

In het kader van het toekomsttraject 2030 organiseren we 4 ateliers van 13 tot 16 mei.

Tijdens dit atelier gaan we dieper in op de verschillende types samenwerkingen van ngo’s met uiteenlopende stakeholders, zoals donoren, private actoren, lokale overheden, universiteiten, etc.

We hebben een lange geschiedenis van samenwerken met middenveldsactoren internationaal. Meer en meer werken ngo’s samen met actoren van andere sectoren in de maatschappij. Eén van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, SDG 17, pleit voor een sterke multi-stakeholder samenwerking om de 2030 agenda te realiseren. Samenwerken met overheidsactoren, private actoren en middenveldsactoren in een multi-stakeholder partnerschap stelt echter specifieke uitdagingen.

De eerste sessie stelt de vraag naar de meerwaarde van een multi-actoren benadering: samenwerken is niet altijd en overal de beste oplossing. Maar wanneer heeft het dan wel zijn nut? En met wie moet er dan worden samengewerkt: de burger, andere CMOs, de overheid, de private sector, of een combinatie hiervan? De sessie wordt ingeleid aan de hand van de resultaten van de bevraging die werd afgenomen in aanloop naar de toekomstateliers. In een tweede deel gaan we in debat rond de vraag naar het doel van een multi-actoren benadering. Deze vraag naar het doel, de finaliteit of het waarom van samenwerking komt dikwijls te weinig aan bod. In een laatste onderdeel worden een aantal handvaten aangereikt die een beter inzicht verschaffen in het debat over de multi-actoren benadering.  

In de tweede sessie zoomen we specifiek in op de relatie met de private sector. De private sector staat al enkele jaren centraal op de agenda van internationale samenwerking. Met onder andere de SDG’s, het Belgische beleidskader en de aandacht voor due dilligence is die aandacht de laatste jaren alleen maar toegenomen. De private sector omvat een veelheid aan verschillende actoren. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten interacties mogelijk met verschillende soorten private actoren.  Welke interacties gaan ngo’s aan met de private sector? In welke mate hebben de evoluties en trends van de laatste jaren invloed gehad op deze interacties?

Programma

 • 9.30u.  – Sessie 1: Multi-stakeholder partnerschappen, het nut van samenwerken?
  Deze sessie wordt ingeleid en begeleid door Thomas Vervisch.

  • Presentatie van resultaten bevraging
  • Discussie: de finaliteit van samenwerking
  • Concrete handvaten
 • 11.00u. – Pauze 
 • 11.15u. – Sessie 2: Relaties met de private sector
  Deze sessie wordt ingeleid en begeleid door Huib Huyse.

  • 11.15u. Private sector & CMO’s: een snel veranderend landschap  (inleiding door Huib Huyse)
  • 11.30u. Terugblik op de mapping oefening van CMO-business relaties bij Vlaamse CMO’s (2014)
 • 12.00u. – Lunch
 • 12.30u. Case studies CMO-business relaties
 • 13.30u. Bespreking in plenum
Website by MINSKY