SDG’s als een kompas - ngo-federatie

Menu

SDG’s als een kompas

Extern Evenement Enkel toegankelijk voor leden

Zaal DV01 van de FOD Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel

van 9u30. tot 12u30

Georganiseerd door DGD

DGD nodigt je uit voor de presentatie van de Scoping Paper van het onderzoeksproject “SDG’s als een kompas” op 28 juni. Het gemengde onderzoeksteam (IOB-HIVA) werkt de eerste fase met literatuurstudie, interviews en workshops af en zal een paper presenteren met de eerste vaststellingen. De paper zelf zal ten laatste rondgestuurd worden op 25 juni.

Programma

  • 9.30 Introduction (Olivier Thery & Tim Bogaert)
  • 9.45 Scoping phase: overview of the findings + Q&A (Saartje Vandenbroucke & Ignace Pollet)
  • 10.45 short break
  • 10.55 Interactive session (small groups) on ambition levels, issues & ways forward regarding the use of SDGs (moderated by Jan Van Ongevalle & team as group facilitators)
  • 11.45 Plenary: feedback & discussion
  • 12.30 End

Achtergrondinformatie

De Belgische ontwikkelingssamenwerking gebruikt de SDG’s als een kompas om haar keuzes te oriënteren. Het gebruik van dat kompas zal in het diverse landschap van ontwikkelingsactoren rekening houden met de specificiteit van alle actoren. De manier waarop verschillende actoren concreet zullen bijdragen aan de SDG’s zal vaak anders zijn, en de manier waarop die bijdrage zal opgevolgd worden bijgevolg ook. Ook de SDG’s zelf stellen nog een aantal uitdagingen waarvoor we werkbare oplossingen zoeken zoals bijvoorbeeld de ondeelbaarheid van de agenda, de interlinkages die bestaan tussen de SDGs, het operationaliseren van de human rights based approach en leaving no one behind.

Om een goed idee te krijgen van de uitdagingen en opportuniteiten die er zijn in de samenwerking met de diverse actoren in het kader van de SDG’s, heeft de DGD besloten om een academisch onderzoeksproject te financieren om werkbare pistes voor deze uitdagingen uit te werken. Het consortium HIVA en IOB zullen dit onderzoek leiden en hebben een werkprogramma opgesteld voor 2019.

Na een eerste ronde van interviews vond een workshop plaats op 12 juni 2019 om de bevindingen rond CMO en IA binnen het bredere landschap van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te bediscussiëren. Wat is de rol van CMO en IA inzake de SDGs? Welke plaats nemen de SDGs in op de verschillende niveaus van ontwikkelingssamenwerking? Deze eerste bevindingen leidden alvast tot boeiende gesprekken en discussies, die ongetwijfeld op 28 juni verder gezet zullen worden.

Praktisch

Deze presentatie is enkel toegankelijk voor Belgische ngo's.

  • De vergadering zal plaats vinden op 28 juni van 9u30 tot 12u30  in de zaal DV01 van de FOD Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel.
  • Gelieve u ten laatste op 24 juni in te schrijven bij anabel.derauw@diplobel.fed.be voor deze vergadering.
  • Het aantal plaatsen in de DV01 is beperkt. We streven naar een evenwichtige deelname.

Meer events

Toon
Website by MINSKY