Studies van ngo-federatie voor de ngo-sector - ngo-federatie

ContactpersoonArnout Justaert
07 Sep 2018
Belgische ngo's

Als federaties bestellen we af en toe een studie om Belgische ngo's in een internationaal kader te plaatsen of om onze ngo's te ondersteunen.

Hieronder verzamelen we een overzicht van de studies die wij de voorbije jaren besteld hebben.

10 redenen waarom ontwikkelingsngo's in België actief moeten zijn

(2019)
Een sterk middenveld? Is dat wel nodig? Wat doen ontwikkelingsngo’s precies? Werken zo ook in België? Zijn ze wel efficiënt en zijn ze niet te politiek? Halen ze resultaten?

Dit pleidooi geeft antwoord op deze vragen.

Dit aan de hand van tien redenen, samengebundeld in een logisch verhaal dat antwoord geeft op cruciale vragen: Waarom zijn ontwikkelingsngo’s belangrijk? Hoe werken ze? Wat hebben ze te bieden? Afsluiten doen we met de uitdagingen voor de toekomst.

Samenvatting: 10 redenen waarom ngo's in België actief moeten zijn
09 Oct 2019 nl TAGS: Noordwerking
10 redenen waarom ngo's in België actief moeten zijn
09 Oct 2019 nl TAGS: Noordwerking

Studie CSO funding

(2018/2015)
A comparative study of changing funcing realities in 6 European countries.

This study aims to explore key trends in government funding of Civil Society Organizations (CSOs) involved in development cooperation and humanitarian assistance, based on the situation in six countries: Belgium, France, the Netherlands, Germany, Sweden, and the UK. It is a follow-up to a study that was published by HIVA-KU Leuven in 2015, which observed that an overall increase in CSO funding was accompanied by a growing importance of thematic, geographical, and results-based conditionalities.

Both studies were executed by HIVA and commissioned by ngo-federatie.

> Lees hier meer over de presentatie die de onderzoekers gaven.

Onderzoek door HIVA: DONOR RELATIONSHIPS WITH DEVELOPMENT CSOS AT A CROSS-ROADS?
Financieringsbronnen
05 Dec 2018 en TAGS: Onderzoek Studie HIVA Financiën Donor - CSO relaties
Onderzoek door HIVA: NEW TRENDS IN GOVERNMENTAL FUNDING OF CIVIL SOCIETY ORGANISATIONS
02 Nov 2015 nl TAGS: Studie Onderzoek Financieringsbronnen HIVA

Goed bestuur en beslissingsprocessen

In 2013 organiseerden de federaties samen met professor Jurgen Willems een grote vergelijkende studie over goed bestuur en beslissingsprocessen bij ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking. Elke organisatie die deelnam aan de studie kon rekenen op een individueel feedbackrapport waar directies en voorzitters van raden van bestuur intern mee aan de slag konden.

Er werd ook een algemene sectorstudie gepubliceerd (enkel te downloaden voor leden van ngo-federatie).

Sectorverslag Goed bestuur en Beslissingsprocessen - 2013
Ngo's en kwaliteit
02 Dec 2013 nl TAGS: Goed bestuur Leiderschap Sectorstudie

De kennis en methode rond de evaluatie van goed bestuur werd later (2015) opgepikt door de Koning Boudewijnstichting i.s.m. Verso en UNIPSO om er een online tool van te maken. Deze tool is een concreet evaluatie-instrument voor social profitorganisaties om over het bestuur van hun organisatie te reflecteren.

De online tool kan via de website Goed Bestuur gratis geconsulteerd worden.

Visietekst 2020

In 2014 organiseerden ngo-federatie en ACODEV met een expertengroep de reflectie over “welke toekomst voor ngo’s in de 21ste eeuw”. Die reflectie mondde uit in een discussienota en visietekst. De discussienota geeft een globale analyse van de uitdagingen waarmee ngo’s te kampen hebben. De visietekst benadrukt de rol die ngo’s kunnen spelen en schuift  mogelijke toekomstscenario’s naar voor.

Beide federaties stimuleerden op die manier het debat over de vraag of we als ngo én als sector klaar zijn voor de toekomst. In lijn met de (internationale) analyses en rapporten over een wereld in verandering, leidde deze reflectie tot een agenda en oproep tot vernieuwing voor Belgische ngo's.

Wat na 2020?

Ondertussen zitten wij niet stil. We werken verder op die visietekst en kijken samen met onze leden vooruit naar 2030. Daarom organiseren we een toekomsttraject 2030 voor onze leden.
> Lees er hier alles over.

Discussienota bij Visie 2020
14 Nov 2018 nl, fr