Werkloosheidstoegang van coöperanten - ngo-federatie

Werkloosheidstoegang van coöperanten

ContactpersoonEric Kint
19 Dec 2018

De dreigende problemen rond de toegang tot werkloosheid voor coöperanten zijn opgelost door een nieuw Koninklijk Besluit.

Als werknemer in het buitenland (onder DOSZ aansluiting) kan de arbeidsduur in het buitenland in aanmerking komen voor jouw werkloosheidsuitkering in België. Normaal zou die regel verdwijnen vanaf 1 januari 2019.

Die beperking is gelukkig opgelost. Nu wordt die regel voor onbepaalde tijd verlengd. In de praktijk zal de regel die al enkele jaren van kracht is, dus ook na 31 december 2018 van toepassing blijven.

De Minister van Werk Kris Peeters heeft daarvoor een nieuw koninklijk besluit uitgevaardigd. Na maanden lobbywerk door onder andere de federaties.

Ter herinnering, werken in het buitenland als expat in het kader van de DOSZ wordt door de RVA in aanmerking genomen voor de toekenning van werkloosheidsuitkeringen in België. Dit op voorwaarde dat je op het einde van de expatriëringsperiode ten minste één dag in België hebt gewerkt in het kader van een aan de RSZ onderworpen arbeidsovereenkomst (sociale zekerheid van werknemers in België).

Meer informatie bij: eric.kint@ngo-federatie.be