Presentatie studie trends donor-CMO relaties en overheidsfinanciering in 6 EU landen - ngo-federatie

Intern Evenement Enkel toegankelijk voor leden

Zaal Beijing, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel

10.15 - 12.15: (tijdens de algemene vergadering van ngo-federatie)

Georganiseerd door Femmy Thewissen

Ngo-federatie gaf aan HIVA de opdracht om een geactualiseerde studie te maken over trends in overheidsfinanciering in 6 verschillende EU landen. Welke evoluties zien we op het vlak van overheidsfinanciering van civiele maatschappij organisaties en welke veranderingen tekenen er zich zo af in donor-CMO relaties? Op 13 december presenteren de onderzoekers het resultaat: ‘Donor relationships with development CSOs at cross-roads? A comparative study of changing funding realities in 6 European countries’.

Inhoud:

Short description report

This study looks at trends in government funding of development Civil Society Organizations (CSOs) and CSO-donor relations in six European donor countries. It is a follow-up to a 2015 study, which was similarly commissioned by the Belgian NGO-federation, and executed by HIVA-KU Leuven.

Since the publication of the previous study, important changes have taken place in the international arena. Security concerns and migration have moved to the top of the political agenda, and populism is on the rise. Trust in public institutions has decreased substantially, and CSOs have not been insulated from this trend. Across the globe, governments are imposing tough requirements on civil society, which raises concerns about ‘shrinking civil space’. This study aims to identify and assess key trends in CSO funding against the background of these broader changes. Compared with the 2015 study, this study will take a more detailed look at CSO funding trends in six countries: Belgium, the Netherlands, the United Kingdom, Sweden, France, and Germany.

Inhoud presentatie

Tijdens de presentatie zullen de onderzoekers Prof. Huib Huyse en dr. Boris Verbrugge de resultaten van het onderzoek voorstellen. Ze zullen daarbij focussen op volgende aspecten:

• trends in financieringsvolumes,
  • de trends in de 6 landen case studies,
  • conclusies over het veranderende financieringslandschap voor CMO’s in de 6 Europese landen

Praktisch en doelgroep:

Deze presentatie met debat vindt plaats tijdens de algemene vergadering van ngo-federatie. Dit deel van de AV staat open voor alle geïnteresseerde medewerkers van leden van ngo-federatie. Plaatsen zijn wel beperkt.

Agenda:

• 10.00 - 10.15: ontvangst
  • 10.15 - 11.00: presentatie rapport door Prof. Huib Huyse en Dr. Boris Verbrugge
  • 11.00 - 12.15: vragen en discussie
  • 12.15 - 13.15: broodjeslunch

Studie trends donor-CMO relaties en overheidsfinanciering

Onderzoek door HIVA: DONOR RELATIONSHIPS WITH DEVELOPMENT CSOS AT CROSS-ROADS?
Financieringsbronnen
05 Dec 2018 en TAGS: Onderzoek Studie HIVA Financiën Donor - CSO relaties